Sunteti pe :

Newsletter

Newsletter
 

ATELIERUL DE CIOCOLATA

ATELIERUL DE CIOCOLATA

Dulcea poveste a ciocolatei...

     Buna copii!


     Vreau sa va spun o ghicitoare. Ce este dulce, dar si amara, cremoasa si delicioasa? Ati ghicit. Ciocolata. Mie imi place tare mult, nu degeaba ma numesc Zana de ciocolata. Stiati ca, la inceput, ciocolata era o bautura amara si mai ales ca ea se obtine din boabele fructului de cacao? Daca nu exista fructul de cacao nu am fi consumat niciodata ciocolata cea minunata. Ca sa ne credeti pe cuvant va voi spune...pe scurt...povestea celui mai delicios desert.


     Demult, tare demult, in urma cu 2.000 de ani, departe, foarte departe, peste mari si tari, tocmai in America Latina, fructul de cacao era subiectul adoratiei mayasilor, pastaia de cacao simboliza pentru ei fertilitatea si viata. Pe atunci ciocolata se consuma in stare lichida.


     Toltecii, cei care i-au invadat pe mayasi, au considerat bautura drept sangele unei printese de-a lor, care fusese ucisa de mayasi, gustul amar semnificand suferinta indurata de fata inainte de a muri. Aztecii faceau o bautura magica din boabe de cacao (ar fi cam amara pentru gusturile noastre) pe care o numeau ,,tchocolatl”. Aztecilor le placea de asemenea mult licoarea, caci Montezuma, marea capetenie azteca, bea pana la 50 de cani pe zi. Fructele de cacao erau atat de pretioase, incat erau folosite ca moneda de schimb. Cu 10 graunte puteai cumpara un iepure, iar cu 100 un sclav.


     Primul european care a luat contact cu boabele de cacao a fost Cristofor Columb. Mai tarziu Hernanado Cortez a degustat si el bautura, care nu prea i-a placut (poate pentru ca aztecii adaugau piper, chilli, vanilie, miere sau flori de portocal). Astfel boabele de cacao au ajuns pe batranul continent, pe la 1528, ca...medicament. Caravanele spaniole incarcate cu aur, transportau si nenumarati saci cu boabe de cacao. Spaniolii i-au adaugat bautuii trestie de zahar, scortisoara si se servea fierbinte, iar secretul ei nu este dezvaluit celorlalti europeni timp de un secol. Devine bautura prefarata a nobililor si cucereste Europa astfel ca in 1606 apar ciocolatierii, primii mesteri in prepararea ciocolatei.


     Ciocolata solida este creata abia in 1848, de catre englezul Fry Joseph, iar un an mai tarziu suedezul Daniel Pete ii adauga lapte. De atunci a devenit desertul preferat, care poate aduce zambetul pe chipurile celor mici si celor mari!

1 Articol(e)

pe pagina

Tabel  Lista 

Seteaza descrescator

1 Articol(e)

pe pagina

Tabel  Lista 

Seteaza descrescator
 

Compare Produse

You have no items to compare.