Sunteti pe :

Newsletter

Newsletter
 

ATELIERUL DE OLARIT

ATELIERUL DE OLARIT

 

 Povestea vaselor de ceramica

Dragi copii,

     Eu sunt Vasul de Lut. Am sa va relatez povestea mea si a verilor mei: Mandrul Ceainic de Portelan, Voioasa Halba de Gresie si Micuta Farfurie de Faianta.

     Nu este o poveste simpla dar este extraordinar de frumoasa. Veti afla din ce suntem alcatuiti, cum ne impodobeste olarul si multe alte lucruri minunate.

     In aceasta excurisie tematica vom afla cum in timp ce isi modeleaza vasele, olarii sunt preocupati ca acestea sa aiba siluete cat mai frumoase. Le fac apoi gura, le contureaza cu grija buzele, le subtiaza mijlocul pe care se vor odihni bratele (torti), ba le impodobesc chiar si cu ochi ce te privesc adesea din transparenta smaltului.

     Noi vasele, suntem create pentru a folosi unui anumit scop.

     Mesterii iscusiti modeleaza si impodobesc o impresionanta gama de vase: cani de baut apa, laptare, oale de sarmale, oale cu manusa (cu toarta deasupra), strachini, strachinoaie, etc.

     Suntem impodobite cu motive stravechi precum: valul, spirala, sarpele, steaua, pestele, cocosul etc.

     Pe vremuri insoteam cele mai importante momente ale existentei umane, de la primul scaldat al noului nascut – pentru care se incalzea apa intr-o oala de lut noua, ca pruncul sa aiba glas frumos – si pana la inmormantare, cand sfarsitul unui destin era marcat de spargerea unei oale. Apoi sunt minunatele ulcioare de nunta impodobite cu cai, serpi, berze, broaste, closti cu pui si cate si mai cate!

       Astfel, dragi copii,in atelierul nostru de olarit puteti surprinde o intreaga lume de credinte si mentalitati.

     Am sa incep sa va povestesc despre mine. Eu sunt un Vas de Lut.

     Cu siguranta ca va intrebati ce este lutul. Sa va explic mai pe indelete……Lutul este o argila (sau mai degraba spus pamant), o roca moale, extrem de raspandita. Culoarea argilelor este foarte variata: alb, cenusiu, verde, albastru, rosu, brun, negru cu diverse nuante. In contact cu apa, amestecandu-se omogen, argilele se pot modela usor.

     Dupa ce suntem modelate trebuie sa fim supuse arderii (acest lucru se realizeaza in cuptoare de ardere, in care temperatura trebuie sa ajunga la 900˚C). Astfel noi suferim niste transformari care ne intaresc si care ne schimba culoarea.

     In general noi argilele, inainte de a fi modelate ni se mai adauga putin nisip ca sa ne creasca rezistenta in timp ce ne aflam in cuptorul incins.

     Lutul se gaseste de obicei in gospodaria olarului sau in zone din apropierea satului. Acesta este stropit cu apa, taiat marunt cu sapa si impartit in gramezi usor de modelat.

     Vasele de lut pot fi si colorate. Acest proces se numeste angobare. Angobele sunt niste pamanturi colorate (cu diferiti oxizi), diluate, care sunt aplicate de olar cu o pensula.

     Si ca acest vesmant al nostru sa straluceasca si culorile sa devina mai vii trebuie sa fim smaltuite. Materialul de baza al smaltului il constituie pietrisul si nisipul adunat din albiile raurilor. Acesta este pregatit de olar: ars, zdrobit si macinat cu rasnita de piatra.

     Dupa smaltuire suntem lasate la uscat, ne odihnim putin pentru a fi apoi introduse in cuptor. In cuptor noi nu suntem asezate la intamplare ci pe randuri suprapuse. La inceput focul arde mai lent apoi focul se intensifica treptat.

     Cand cuptorul s-a racit iscusitul olar ne scoate afara cu multa pricepere iar noi, vasele de lut ne pregatim pentru o noua viata in folosul vostru.

     Verii mei au o alta poveste...

     Farfurioara de faianta este cea mai mica dintre noi, cand mesterul o introduce in cuptor trebuie sa ii creasca temperatura de ardere, nu poate fi arsa la aceeasi temperatura ca noi, vasele de lut. Ea are o poveste foarte interesanta pentru ca a calatorit mult prin Europa dar si prin tarile islamice. In sec.XIV era foarte cautata in Italia si purta numele de Maiolica (era pictata cu un decor bogat, policrom).

     Astazi din faianta se face foarte mult placaj de interior dar si multe obiecte de uz casnic.

     Voioasa halba de gresie are si ea o poveste interesanta. Are o temperatura de ardere mai ridicata decat a vaselor de argila sau a vaselor de faianta. Imaginati-va ca intra in cuptor si temperatura trebuie sa ajunga la 1160˚ - 1300˚C, nu se deformeaza deloc la ardere iar culoarea ei variaza de la alb la brun.
     In Germania ea purta numele de gresie renana si se glazura cu sare (da, e chiar asa cum va spun ! sare de bucatarie).

     Astazi, gresia este folosita la tuburile de canalizare sau la masele pentru placaje. Dupa cum bine stiti, cu totii aveti pe podea acasa placi de gresie – asta se intampla deoarece gresia nu permite sa treaca apa prin ea (spre deosebire de noi vasele de lut sau de faianta care suntem poroase si daca nu suntem glazurate trece apa prin noi si ne uda).

     Mandrul ceainic de portelan este cel mai nobil dintre noi toti. Este alb ca laptele, usor si translucid si are o temperatura de ardere foarte ridicata 1300˚ – 1400˚ C. Daca vreunul dintre noi: vasul de lut sau farfurioara de faianta am nimeri intr-un cuptor atat de incins ne-am topi pur si simplu.
     Stramosul portelanului, proto-portelanul, a aparut de mult in China dar a fost dorit de intreaga Europa. Ca sa modelezi portelanul sau sa-l tragi la roata este destul de dificil, cel mai indicat este ca portelanul sa fie turnat in tipare de ipsos.

     Prin anul 1275 celebrul navigator Marco Polo ne-a adus informatii importante despre portelan si tot el a dat si denumirea porcelana (numele vine de la albeata scoicii).

     Reteta portelanului european a fost descoperita de Bötger, un alchimist german. Din portelan sunt facute si bibelourile. Prima data au aparut la Viena si au fost create de Joachim Kendler.

     Si trebuie neaparat sa va amintesc si de frumoasele papusi de portelan.

     Asadar dragi copii, sper ca v-a placut povestea mea, si vorba aceea……am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea mea!. Dar nu doar a mea ci a tuturor vaselor de ceramica.

1 Articol(e)

pe pagina

Tabel  Lista 

Seteaza descrescator

1 Articol(e)

pe pagina

Tabel  Lista 

Seteaza descrescator
 

Compare Produse

You have no items to compare.