Sunteti pe :

Newsletter

Newsletter
 

ATELIERUL DE BRUTARIT

ATELIERUL DE BRUTARIT

Povestea Painii

 

        Intr-o zi de toamna un bob de grau se trezi din somnul sau adanc:
     -Ooo, ce intuneric e aici! Dar se vede ca nu sunt singur, ci sunt mai multe boabe in jurul meu, spuse vesel bobul de grau.
     A trecut iarna si a venit primavara, iar bobul de grau a rasarit la lumina. Dupa un timp si cu ajutorul razelor de soare firul a crescut si a facut un spic in care se adaposteau multe boabe.
     Veni si luna iulie. Un zgomot incredibil a cuprins lanul de grau.
     -Vai, vin spre noi! Combinele au inceput treieratul!
    Graul a fost pus in saci si transportat la moara. Aici mesterii morari au macinat boabele si cu ajutorul unor masini speciale le-au transformat intr-o faina alba ca neaua.
     Alti saci au fost apoi incarcati cu faina si dusi la fabrica  de paine, unde lucreaza sute de maini pricepute.
*****

     Painea a fost printre primele alimente populare preparate si a fost un bun mentionat si in Biblie de mai multe ori, prezent in rugaciuni si dateaza din epoca neolitica.
     La inceput localnicii fierbeau boabele intregi de cereale, iar mai tarziu au inceput sa le striveasca. Din continut obtineau o pasta care era mai usor de consumat. In cele din urma, prima paine a fost facuta din aceasta pasta - faina de grau impreuna cu apa, careia i se dadea o forma plata si era coapta doar partea din fata.

     Painea poate fi folosita si tinuta la orice temperatura, consumata cu mana si servita alaturi de orice preparat sau simpla. Acest aliment este prezent in toate colturile lumii.

1 Articol(e)

pe pagina

Tabel  Lista 

Seteaza descrescator

1 Articol(e)

pe pagina

Tabel  Lista 

Seteaza descrescator
 

Compare Produse

You have no items to compare.