Sunteti pe :

Newsletter

Newsletter
 

ATELIERUL DE INCONDEIAT OUA

ATELIERUL DE INCONDEIAT OUA

AVENTURA OULUI INCONDEIAT


     Buna copii!

    Eu sunt OUL INCONDEIAT si vreau sa va istorisesc magica si minunata poveste a crearii mele.



     Cu mii de ani in urma, eu si fratii mei eram la loc de cinste pentru multe popoare. Cand Anul Nou se sarbatorea la echinoctiul de primavara, oamenii ne vopseau in culori vii, cel mai des in rosu. Stramosii nostri, geto-dacii foloseau galben precum Soarele sau portocaliu, ce reprezenta culoarea discului solar la apus. Una dintre cele mai vechi civilizatii, cea a evreilor, sarbatorea de Paste eliberarea lor de sub robia egipteana. Chiar si in indepartata China se ofereau in dar oua rosii. Vechii persi isi daruiau oua de diferite culori, iar tinerii romani vopseau oua rosii la sarbatoarea lui Ianus.



     Preluate de crestinism, ouale rosii simbolizeaza sangele varsat de Fiul Domnului intru mantuirea omenirii si miracolul Renasterii Sale, devenind elementul definitoriu al sarbatorii pascale.



     In cultura romaneasca oul a inspirat numeroase legende si basme, fiind considerat simbol al fecunditatii, echilibrului si creatiei. Sunt doua posibilitati de pregatire a oului pentru incondeiere - fierberea lui inainte sau golirea. In cazul golirii, ouale sunt pastrate ca ornament.


     Povestea prin care un ou este incondeiat in mod traditional incepe simplu: mai intai  oul este golit, iar apoi uscat pentru a-l pregati sa prinda viata! Culorile alb, galben, rosu si negru erau folosite inca din stramosi, fiind obtinute din coji de ceapa, mesteacan sau nuc. Fiecare culoare da personalitate oului rand pe rand, fiind ascunsa de urmatoarea printr-un strat fin de ceara.



     In Bucovina ouale de Pasti sunt numite generic "merisoare". Cele mai frumoase oua de Pasti, care fac si acum faima Bucovinei, sunt ouale inchistrite. Unealta folosita se numeste chisita si este un betisor de lemn ce are fixata la unul din capete o palnie minuscula confectionata din alama, prin care este petrecut un fir de par de porc. La sfarsit, dupa "scriere" si "imbaiere", oul se incalzeste putin si, cu ajutorul unei carpe, de asemenea usor incalzita, se indeparteaza straturile de ceara, punandu-se in evidenta desenul. Oul este apoi lacuit pentru a-i spori atat valorile estetice cat si rezistenta.

 



     Ouale inchistrite incepeau a fi "muncite" de pe la mijlocul Postului Mare. De regula, ele nu se mancau. Dupa ce erau sfintite in noaptea de Inviere, erau daruite rudelor si celor dragi si erau pastrate in apropierea icoanelor pana la Pastele urmator.

 



     Cam din acele vremuri, eu, OUL INCONDEIAT primesc straie noi, iar eu si fratii mei stam la loc de cinste pe masa voastra, la fel si de Inaltare, iar in restul anului veghem sa domneasca armonia, bucuria si intelegerea in casele voastre.



     Stiu ca voua copiilor va place sa ciocniti oua rosii. Dar, mai stiti ca in traditia noastra se spune ca este bine sa tii minte cu cine ai ciocnit oul in ziua de Paste caci daca te vei rataci vreodata, pentru a gasi drumul cel bun, nu trebuie decat sa te gandesti la acea persoana?



     Va las acum sa va jucati, dar nu uitati ca de Pasti trebuie sa va spalati cu apa in care a stat un ou rosu pentru a fi rumeni si sanatosi tot restul anului!

1 Articol(e)

pe pagina

Tabel  Lista 

Seteaza descrescator

1 Articol(e)

pe pagina

Tabel  Lista 

Seteaza descrescator
 

Compare Produse

You have no items to compare.